INFLUENCERE/TOPPBLOGGERE SOM GJENSIDIGE ARBEIDSKOLLEGAER SOM GIR HVERANDRE KRITIKK!

De fleste har sett at Kristin Gjelsik var kjempetøff at hun sa fra at nok var nok om Sophie Elise sin promotering og reklamering av kosmetiske behandlinger og plastiske operasjoner. Flere influencere har gitt sin støtte til Krisitn bl.a Anette-Marie som skrev et innlegg som mamma til en 9 år gammel jente.
 
 
I kjølevannet av Kristin sitt utspill og Anette Marie sitt blogginnlegg tok det helt av. Noen mener at det de sa/skrev i sine blogginnlegg var mobbing av Sophie Elise. Anette Marie fikk passet påskrevet siden hun er kjempegod venn med Sophie Elise hvordan hun som venninne kunne skrive et slikt innlegg!
 
 
Sophie Elise på sin side la seg flat og beklaget at innlegget kom feil ut, og hun skriver i innlegget sitt at hun mener også at store influencere/bloggere må være forsiktig med å fortelle leserne om komplekser de har.
 
 
Det er ikke temaet kosmetiske behandlinger eller plastisk kirurgi innlegget mitt skal handle om! Derimot dette kritikk kontra mobbing!
 
 
Både Anette Marie og Kristin Gjelsvik ble stemplet av mange for at de mobbet Sophie Elise, noe de ikke gjorde!
 
 
Igjen er det tydelig at mange ikke klarer å skille mellom hva som er mobbing og hva som er kritikk!
 
 
“Kritikk betyr bedømmelse og vurdering av et arbeid eller en prestasjon av kunstnerisk, vitenskapelig eller annen art. Kritikk er også skrift eller argument som uttrykker slik bedømmelse eller en metodisk, vitenskapelig undersøkelse av en tekstoverlevering med hensyn til dens ekthet, verdi og lignende (bibel-, kilde-, tekstkritikk)”. Kilde: https://snl.no/kritikk
 
 
Kritikken kan være konstruktiv og kritikken kan være hard. Målet for kritikken er for at man skal utvikle seg f.eks. bli bedre på et fagfelt.
 
 
Det de færreste tenker over når de beskylder Kristin og Anette Marie for å mobbe Sophie Elise er at de jobber som influencere. De er kollegaer på samme måte som når vi har våre arbeidskollegaer gjennom jobben. Som arbeidskollegaer flest gir vi hverandre råd, veiledning og oppmuntring. Alt dette mener jeg er en form for kritikk!
 
 
Jeg husker da jeg jobbet som førskolelærer, og jeg var pedagogisk leder på en avdeling måtte jeg kritisere to av mine assistenter. Assistentene ved den barnehagen jeg jobbet for var mer opptatt av å sitte ved et bord, og drikke kaffe sammen. Felles for de begge var at de pratet over hodet på ungene. De involverte seg ikke i ungenes lek.
 
 
Som pedagogisk leder på avdelingen måtte jeg snakke med assistentene hver for seg for å ta opp problemet. Det er aldri noe morsomt, men det måtte til som arbeidskollegaer.
 
 
Utenom jobb fant vi på mye morsomt, og vi var kjempegode venner alle 3 🙂 Vi har fremdeles kjempegod kontakt med hverandre 🙂
 
 
Det vanskeligere for mange å se på bloggere/influencere som kollegaer da mange har vanskeligheter for å se på blogging som en jobb.
 
 
Jeg måtte veilede/gi kritikk til mine to assistenter da de ikke involverte seg i ungene, og da de satt og pratet over hodet på ungene. Når jeg mener snakket over hodet på ungene mener jeg at de snakket om ungene mens de var i nærheten. Som pedagogisk leder måtte jeg gjøre den sure oppgaven ingen pedagogisk leder/arbeidskollega liker å gi dem kritikk for noe i anledning jobben.
 
 
Når kritikken er berettiget er det ikke snakk om mobbing, men dessverre er det slik at noen mener at kritikken som blir gitt er mobbing selv om det ikke er mobbing.
 
 
Mobbing er noe helt annet enn kritikk.
 
 
“Hva er mobbing?
 
Det finnes flere definisjoner av hva mobbing er. Definisjonen som blir brukt av Utdanningsdirektoratet i forbindelse med Elevundersøkelsen lyder:
 
 
Mobbing er “gjentatt negativ eller ”ondsinnet” atferd fra en eller flere rettet mot en elev som har vansker for å forsvare seg. Gjentatt erting på en ubehagelig og sårende måte er også mobbing”. Atferden må finne sted 2 eller 3 ganger i måneden eller oftere for å defineres som mobbing”. Kilde: http://www.godskole.no/mobbing-og-krenkende-atferd/hva-er-mobbing
 
 
Selv om definisjonen er brukt av Utdanningsdirektoratet og er ment for skolen, er det like fullt en definisjon om hva som er og blir mobbing!
 
 
Kristin Gjelsvik er ikke i nærheten av å mobbe Sophie Elise i videobloggen sin, og Sophie Elise la seg flat og beklaget for innlegget. Ergo klarer Sophie Elise å se at det var velmenende kritikk fra Kristin!
 
 
Det som derimot er mobbing er når Sophie Elise gjentatte ganger får hatkommentarer i sitt kommentarfelt, og jeg er 100% sikker på at det var slett ikke Kristin sin intensjon at hun skulle få det etter hun publiserte videoen.
 
 
De som hauser dette opp er de anonyme brukeren på Kvinneguiden som skriver inne på tråden Rampelyset. Der sitter de trådene som handler om Sophie Elise og tråden om Kristin Gjelsvik og synser og spekulerer.
 
 
Fansen til Sophie Elise på Rampelyset på Kvinneguiden mener Kristin Gjelsvik mobber, noe slett ikke er tilfelle. De trekker frem ting ved fortiden til Kristin Gjelsvik og bruker det mot henne. Det er helt absurd! Det at Kristin har vært med i Paradise Hotel skal ikke telle mot henne nå når hun over 30 år! Det er normalt å forandre seg fra man er i 20-årene til man er i 30 årene! De må finne på noe for å bruke mot Kristin.
 
 
Noen av fansen til Kristin Gjelsvik er også inne på Rampelysforumet på tråden som handler om Sophie Elise og kommer med negative usaklige kommentarer.
 
 
Det er som sagt utenforstående som skal ha det til at Kristin Gjelsvik mobbet Sophie Elise i sin video hvor hun sa fra at nok var nok!
 
 
Jeg nevnte at det er forskjell mellom saklig og konstruktiv kritikk og mobbing!
 
 
Det er forskjell på en influencer/toppblogger kontra oss som er småbloggere. Vi som er småbloggere tjener ikke penger på våre blogger.
 
 
De aller fleste influencere/toppbloggere kjenner hverandre, for de har truffet hverandre gjennom ulike arrangementer og events. Når de gir kritikk til andre bloggere gir de det i tråd som likestilte kollegaer på samme måte som våre arbeidskollegaer.
 
 
Så har du vi som er småbloggere. Felles for oss er at vi ikke kjenner hverandre personlig, og vi har mest sannsynlig ikke truffet hverandre i det virkelige liv. Derfor har vi en annen tilnærming til hverandre enn hva influencerne/toppbloggerne har.
 
 
Vi småbloggere har som regel bloggvenner ellere følgere, og vi leser og kommenterer bloggene til våre bloggvenner. Derimot å skrive et kritisk blogginnlegg om et tema som kan handle om våre bloggvenner gjør ingen.
 
 
Vil trekke frem et eksempel fra meg selv som en småblogger. Det er ingen hemmelighet at jeg er engasjert i problemet voksnes bloggere som promoterer og reklamerer for kosmetiske behandlinger/plastiske operasjoner. Som jeg har definert før mener jeg da alle bloggere fra 30 år og oppover! Jeg har skrevet flere blogginnlegg om temaet, men alle mine blogginnlegg om temaet er skrevet på generelt grunnlag! Det kunne aldri falle meg inn å hentyde til noen bestemte bloggere siden mange voksne bloggere skriver om dette temaet. De bloggerne som evt. måtte finne på å ta innleggene mine personlig gjør det på egen kappe.
 
 
Hvis en blogger skriver et blogginnlegg på generelt grunnlag at han/hun mener at det bør bli forbud mot å ha utekatter pga at kattene tisser i blomsterbedet, kattene kattene markerer på trappen, kattene tisser i sandkassene til ungene eller at kattene bråker og sloss om natten grunnet løpetid. Da tolker ikke jeg innlegget personlig for å gjelde meg selv om jeg har katt.
 
 
Likevel er det noen bloggere som velger å tolke slike generelle innlegg med et kritisk tema som personlig selv om innelggene er skrevet på generelt grunnlag.
 
 
Hva om blogginnleggene om voksne bloggers promotering av kosmetiske behandlinger/plastisk kirurgi blant voksne bloggere og forbud om å ha utekatter hadde vært en generell avisartikkel i en avis? Ville vi da tolket det til å være personlig rettet mot oss selv? Det tror jeg ikke.
 
 
Hvorfor velger man å tolke et kritisk blogginnlegg skrevet på generelt grunnlag til å være personlig rettet men ikke en avisartikkel i avisen med samme tema? Her tror jeg grunnen er at når en blogger skriver et kritisk blogginnlegg har som regel bloggeren et personlig bilde av seg selv, og derfor blir kanskje et blogginnlegg mer personlig enn en avisartikkel skrevet av en journalist man ikke vet hvordan ser ut. Det er lettere å bli såret når vi vet hvordan en person ser ut.
 
 
Som sagt tror jeg de færreste av oss helt skjønner hvordan det går an å leve av å være blogger/influencer, og mange forstår ikke hvordan Kristin Gjelsvik som en bloggerkollega av Sophie Elise kunne legge ut en slik video hvor hun tok for seg Sophie Elise. Kristin Gjelsvik og Sophie Elise er arbeidskollegaer som influencere/toppbloggere.
 
 
Det var som en gjensidig bloggkollega av Sophie Elise at Kristin la ut denne viktige videoen, og Sophie Elise la seg flat. Man får håpe er at hun lærer av kritikken som hun mottok av Kristin.
 
 

Bildet lånt fra denne siden: https://www.seher.no/kjendis/hardt-ut-mot-sophie-elise—norges-darligste-og-farligste-forbilde/70875737

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...